Tips & advies

Welk toestel is het meest geschikt voor mij?
- Wilt u voornamelijk latex, maar ook watergedragen en synthetische lakken professioneel verspuiten? Dan is een Airless plunjerpomp de ideale verfpomp.
- Wilt u 2 componenten materialen, latex, watergedragen en synthetische lakken professioneel verspuiten of injecteren? Dan is een Airless membraampomp voor industrieel gebruik de ideale optie voor u.
- Als u niet teveel geld wilt uitgeven maar toch professioneel latex, watergedragen en synthetische lakken verspuiten? Dan is een goedkoper type Airless membraampomp de ideale keus voor u.

Als u een aankoop overweegt dan raden wij u aan om onderstaande vragen eerst voor uzelf te beantwoorden. Het belangrijkste punt is een overzicht van uw toekomstige spuit werkzaamheden. Airless pompen worden vaak gekocht met één specifiek project voor ogen. Wij adviseren u graag zodat u de juiste Airless verfpomp aanschaft die voldoet aan alle vooropgestelde doelen.
1). Welk materiaal wilt u spuiten?
2). Welk soorten ondergronden wil u spuiten?
3). Hoeveel liter per week wilt u verspuiten?
4). Welk energiebron heeft u ter beschikking? Is het binnenshuis of buitenshuis?
5). Hoeveel Airless spuitpistolen wilt u nu gebruiken en in de toekomst?
6). Wat voor type werk doet u nu en wat wilt u gaan doen in de toekomst?
7). Welk lengte slang heeft u nodig?
8). Hoeveel geld wilt u uitgeven aan een Airless verfspuit?

M
eest gestelde vragen
Hoe kies ik de juiste spuittip voor mijn Airless verfspuit?
Een spuittip is een obstructie in de vloeistof stroom van de Airless verfpomp. De spuittip bepaald daardoor de druk waarmee het toestel werkt. Het creëert een tegendruk. Spuittips moeten voldoen aan een debiet (liter per minuut) en de druk (bar) van uw Airless verfpomp. De spuittip moet daarom gekozen worden in functie van de bereikbaarheid van het oppervlak en het soort vervuiling dat u wilt verwijderen van het oppervlak.

Begin altijd eerst met een spuittip die een brede hoek heeft en gebruik een spuittip met een smallere hoek om meer reinigingsvermogen te concentreren. Test uw spuittip altijd eerst op een onzichtbare plaats. De druk kunt u verlagen door een grotere spuittip te gebruiken, u kunt nu de druk op de Airless verfpomp lager instellen of u kunt verder van het voorwerp af spuiten. Probeer nooit de druk te verhogen door een Airless spuittip met een kleinere opening te gebruiken. Uw Airless verfpomp is ontworpen voor een bepaalde druk. U loopt het risico om de Airless verfpomp te verbranden omdat het niet ontworpen is om een lange 
tijd tegen hogere toerentallen te werken. Stel altijd de druk van de pomp af net boven het punt dat de druk te laag is.

Welke latex merken zijn aan te bevelen om te gebruiken met een Airless pomp?
Gebruik ten alle tijde normale latex, dus geen dubbel dekkende, powerdek en andere te dikke latex die gemaakt zijn om dik te rollen en uit te smeren. De dunne normale latex zijn tevens goedkoper en vloeien veel mooier uit op de ondergrond. Latex van de merken VEVEO ac-plus, Sigma, Sikkens, Histor zijn de ideale merken om te gebruiken. Verdunnen tot 30% met water is toegestaan, en bij sommige merken zelfs aan te bevelen om een mooier strakker resultaat te krijgen. Kant en klare spuitlatex van de bekende merken zijn zonde van uw geld, aangezien dit de normale latex zijn die al vanuit de fabriek 30% met water verdunt zijn.


Moet ik nog wat aan de pomp doen tijdens het spuiten?
Ja, u moet ieder uur de filters in de pomp, het spuitpistool en het filter in de verfemmer schoonmaken. Tevens dient u bij plunjerpompen voor gebruik, ieder uur tijdens gebruik en na gebruik, een druppel olie te geven.

Hoe weet ik dat een tip aan vervanging toe is?
Als de tip uitslijt zal de spuithoek verkleinen en ovaal worden. Spuit een testbeeld met een nieuwe spuittip en behoud dit spuitbeeld als een referentie. Vergelijk regelmatig met uw huidig spuitbeeld en vervang de tip als het beeld 25% kleiner is dan de oorspronkelijke hoogte.


Hoe gaan mijn tips langer mee?
De gebruiksduur van een tip wordt bepaald door de abrasiviteit van de verf en de spuitdruk aan de tip. Het is onmogelijk te zeggen hoe lang een tip meegaat omdat alle coatings verschillend zijn en bij verschillende drukken gespoten worden. De beste manier om de tip leeftijd te verlengen is te spuiten met de laagst mogelijke druk om verstuiving te bekomen. Voor u het werk aanvangt, doe eerst een test aan de laagst mogelijke drukinstelling. Verhoog daarna de druk zodat het spuitbeeld optimaal is.

Hoe kies ik de juiste tip voor een andere verf?
Wij bevelen het gebruik van omkeertips aan. Deze zijn ontworpen voor snel reinigen bij een eventuele verstopping en voor snelle uitwisseling –zonder gereedschap- naar een andere maat. Zij bestaan in 9 modellen spuitbreedte en zijn geschikt voor elke situatie van fine finish tot heavy-duty toepassingen. Standaard tips weerstaan aan een werkdruk tot 345 bar. De juiste tip wordt gekozen op basis van viscosiviteit van de coating en de uitgangsdruk van het spuittoestel. Gebruik kleinere openingen voor laag visceus materiaal zoals beitsen en sommige lakken. Grotere openingen zijn beter voor zwaardere coatings zoals latex en solvent gedragen verven. Wees zeker dat de pomp een hoger debiet heeft dan het debiet van de tips. Het is beter te beschikken over een pomp met een beduidend hoger debiet dan de tip omdat bij tipslijtage de opening vergroot. De meest gebruikte tip voor latex is de 517 of de 519 tip. Voor lakken zijn dit de 212, 211, 213 ,311, 312 en de 313.


Kan je latex en lakken spuiten met hetzelfde pistool en slang?
Wees zeker dat uw spuittoestel de geschikte druk kan leveren voor de verf die u wil verspuiten. Als minimum bevelen wij u het gebruik van een zuivere slang aan voor lakken omdat het oplosmiddel voor lak achter gebleven verfresten zal oplossen indien de slang gebruikt wordt voor verschillende coatings. De verfresten verplaatsen zich en zullen verstoppingen veroorzaken. Ideaal voor de schilder is te beschikken over een slang en pistool voor latex en een aparte set voor lakken.

Op bouwplaatsen waar het stopcontact ver weg is. Wat is het beste? Een stroom verlengsnoer gebruiken of de verfslang verlengen? Waarom?
Normaal gezien is het aan te raden om de verfslang te verlengen in plaats van te werken met een stroom verlengsnoer. Dit garandeert dat uw spuittoestel genoeg vermogen (Ampere) krijgt om de nodige druk te leveren voor de verstuiving. Een verf verlengslang met een grotere diameter (3/8") kan gebruikt worden (mits de pomp sterk genoeg is) om de druk te behouden aan de spuittip. De slang met de grootste diameter wordt als eerst aan het toestel gemonteerd. Als u toch een elektrische verlengkabel gebruikt consulteer de technische gegevens van de machine voor de diameter en maximum lengte van de verlengkabel. Gebruik altijd 3 x 2,5mm² . Zelfs dan is dit bij lange afstanden geen garantie voor een goede werking.


Soms zuigt de pomp niet aan, gewoonlijk is dit ‘s morgens bij het begin van het werk. Hoe komt dit?
De meest voorkomende reden is dat de inlaat kogelklep niet los op de zitting zit. De klep of balletje is ‘verkleefd’ door verf, oplosmiddel of restanten. Klop tegen de onderpomp met een rubberen hamer zodat de klep terug op de zitting ligt. Om dit te voorkomen moet je beter reinigen op het einde van de dag, en de pomp met een gesloten systeem opbergen (Afsluitkleppen of ook wel reduceer kraan dicht). Andere mogelijke redenen zijn een versleten O-ring aan de aanzuigslang. Span eventueel de koppelingen aan de zuigkant aan indien nodig en controleer op eventuele luchtaanzuigingen. Ook kunnen de filters verstopt zijn in de pomp, spuitpistool of bij de verfinlaat.

Waarom als schilder investeren in een Airless?
Feit. Productiviteit is het aantal M² per man per dag: Airless 800M² per dag, met de rol maar 240M² per dag.

Wist u dat:
- Spuitapparatuur in 15 minuten is schoon gemaakt?
- Het opstarten veel sneller gebeurt?
- Airless spuitapparatuur heel weinig overspray heeft en HVLP systemen nauwelijks?
-  U een nog hogere prestatie heeft, mits gebruik van een verfcontainer of een verlengd pistool?

Wat zijn de basisregels voor het onderhoud van mijn Jeder Trading machine?
Vooreerst en belangrijk, lees en begrijp de gebruiksaanwijzing. Het bevat informatie over de werking, de veiligheid en de garantie. Het zal de meest gestelde vragen beantwoorden. Dagelijks onderhoud houd in controle van de pakkingmoer zodat ze juist genoeg aangespannen is om lekken te voorkomen. Span deze niet te vast aan, alleen wanneer hier lekkage optreed. Controleer het oliepeil en vul bij indien nodig met SAE 10-40SE of SF. Controleer alle koppelingen op lekkage, eerst de druk aflaten voor het bijstellen. Reinig alle filters. Van de elektrische toestellen, controleer het netsnoer op beschadiging en vervang deze eventueel, zie ook de aarding na! Spoel de sprayer door met terpentine aan het einde van elk project om corrosie of bevriezing te voorkomen. Reinig de voetfilter, de aanzuigbuis en de aanzuigslang. Wekelijks onderhoud houd in de toestellen met benzine motor. Reinig de luchtfilter van de motor.

Hoe moet ik mijn toestel voor langere tijd opbergen?
Als uw toestel enkele weken of maanden niet gebruikt zal worden moet u deze goed doorspoelen. Als u water gedragen verf gespoten hebt spoel met water en daarna met terpentine tot dat het water uit het toestel is. Laat de pomp, slang en pistool gevuld met terpentine. Als u olie gedragen of synthetische verf gespoten hebt dan dient u niet te reinigen met water maar alleen met terpentine. Laat nooit water in het toestel omdat de inlaat kogel dan zal roesten, ook kan de pomp bij opslag in een magazijn bevriezen met schade tot gevolg.


Mijn pistool en pomp lekken nadat ik gereinigd heb met thinner?
De pomp pakkingen kunnen bijna versleten zijn zodat de thinner de verfresten tussen de pakkingringen oplossen en zo lichte lekken doen ontstaan. Als u terug begint te spuiten zal de verf traag de openingen tussen de pakkingen terug opvullen. Probeer de dichtingen bij te stellen met de respectievelijke schroeven om het lekken te stoppen. Eventueel kan het noodzakelijk zijn om nieuwe pakkingen te plaatsen.

Hoe dikwijls moet ik de pakking van een Airless aanspannen?
Het is een goede gewoonte wekelijks de pakkingmoer na te zien en lichtjes aan te draaien indien noodzakelijk omdat er lekkage rond de pakkingmoer is. Gebruik de bijgeleverde stelsleutel met de twee metalen puntjes om de moer aan te draaien. pompen of van nieuwe dichtingen voorziene pompen moeten gewoonlijk bijgesteld worden na het eerste gebruik.

Veiligheid
Airless spuitapparatuur is een belangrijk instrument voor de professionele schilder. Maar zoals met elk gereedschap dient u alle veiligheidsvoorschriften in acht te houden en te weten hoe u de machine dient te gebruiken. Zorg ervoor dat u en alle andere gebruikers op de hoogte zijn van de risico`s en volledig begrijpen hoe ze met Airless spuitapparatuur en de accessoires hiervan om moeten gaan. Alle gebruik instructies dienen gelezen te worden en men dient ze te begrijpen. Overschrijd nooit de maximale werkdruk van de spuitapparatuur en aangesloten componenten zoals slangen en spuitpistolen!

Vloeistof onder hoge druk kunnen de huid doordringen. Indien de wond niet op tijd en goed wordt behandeld, kan het letsel tot blijvende invaliditeit of amputatie leiden. Als u geïnjecteerd wordt dient u onmiddellijk een arts te raadplegen. Beschouw dit niet als een eenvoudige snee of wond. Gebruik altijd een tip beschermkap voor extra bescherming tegen injectie. De tip beschermer biedt bescherming tegen injectie, maar kan het niet voorkomen. Pas de tip houder of beschermer nooit aan en verwijder de kap nooit! Schakel altijd het pistool veiligheidsslot in wanneer het pistool niet in gebruik is. Voordat u onderhoud aan de verfpomp of accessoires pleegt, raadpleeg de handleiding en volg alle waarschuwingen.


Probeer nooit een spuittip te installeren, te wijzigen of de beschermkap schoon te maken zonder eerst het volgende te doen:
- Plaats de trekker veiligheid in een vergrendelde positie.
- Schakel het spuittoestel uit en ontkoppel het elektrische snoer of luchttoevoer.
- Maak het gehele systeem drukloos, zowel dat van de pomp en het spuitpistool.

Als u al geïnjecteerd of gewond bent- of zelfs denk dat u geïnjecteerd geweest bent. Wacht niet! Ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde eerste hulp of medisch centrum. Informeer de arts en alle medische personeel dat u een hoge druk injectie verwonding vermoed. Geef de medische informatie hieronder en alle overige medische informatie die bij uw apparatuur en materiaal voor handen heeft aan de medische staf en arts. Zorg voor zo veel mogelijk details over de verf (s) of coating (s) die betrokken zijn bij uw letsel.


Kritische informatie voor alle medisch personeel.
Injectie in de huid is een ernstige traumatisch letsel. Het is belangrijk om de wond zo snel mogelijk chirurgisch te behandelen. Stel een onderzoek naar toxiciteit en vergiftiging niet uit.Toxiciteit is een belangrijk punt van zorg bij een aantal exotische coatings die rechtstreeks geïnjecteerd zijn in de bloedbaan. Overleg met een plastisch chirurg of een reconstructieve handchirurg kan raadzaam zijn. De ernst van de wond hangt af van waar de schade is op het lichaam, of de stof iets op zijn weg geraakt heeft en bij afbuiging veroorzaakt deze meer schade, en vele andere variabelen, zoals de verfhuid microflora die in de verf of pistool zit die gestraald word in de wond. Als de geïnjecteerde verf, acryl, latex of titaandioxide bevat kan deze schade aan het weefsel opleveren en verlaagt de weerstand tegen infecties, tevens zal bacteriële groei gaan bloeien. De aanbevolen behandeling voor een injectie schade aan de hand omvat onder andere onmiddellijke behandeling met antibiotica.